Vecht terug tegen ParkinsonParkinson boksen
Medisch en wetenschappelijk onderzoek
Onderzoek naar deze trainingen laat zien dat Parkinsonpatiënten vooruit zijn gegaan in het dagelijks functioneren
Maar wat net zo belangrijk is
Het is leuk, je krijgt er energie van en je komt gegarandeerd in een andere stemming! Patiënten ervaren de training als een goede uitlaatklep.
Kleine stapjes
Je moet kleine stapjes zetten. Geduld is een pre.
Boxing Boldy in de mediaUniek Sporten Brabant On Tour
De zeven elementen vanHarleon Parkinson Workout
Wat is de Harleon Parkinson Workout?
De naam Harleon is een combinatie Harrie en Leon omdat de trainingen van Leon en zijn vader Harrie de basis zijn geweest voor deze trainingsmethode. De Harleon Parkinson Workout is specifiek ontwikkeld voor mensen die zijn gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson. Harleon Parkinson Workout is gebaseerd op werken vanuit beweging en hersenstimulatie. De training is een combinatie geworden van verschillende sporten en disciplines en is helemaal afgestemd op de symptomen die horen bij de ziekte van Parkinson.Deze workout is zo ontwikkeld dat de belangrijkste beperkingen die gepaard gaan met de ziekte, zoals o.a. krachtsvermindering, evenwichtsproblemen, verminderde coördinatie, focus en reactievermogen, worden aangepakt.De Harleon Parkinson Workout kan Parkinson niet genezen maar de klachten wel verminderen.
Zeven elementen van de Harleon Parkinson Workout
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat sport en/of bewegen een positieve bijdrage leveren aan het ziekteproces, de levensduur en de kwaliteit van leven.Ook blijkt uit onderzoek dat sporten een positief effect heeft op de ziekte van Parkinson. Sporten zou de symptomen van Parkinson kunnen verbeteren maar heeft ook invloed op de loopafstand, de cognitieve functies (het opnemen en verwerken van informatie) en daarmee de kwaliteit van leven. In onderstaand schema is goed te zien wat de invloed is van Parkinson op het dagelijks leven.
Bron: Parkinson op maat
Op basis van informatie uit onderzoeken, praktijkervaring en afstemming met specialisten is de Harleon Parkinson Workout is gebaseerd op 7 elementen:
- Reactievermogen
- Coördinatie
- Focus
- Flexibiliteit
- Kracht
- Snelheid
- Cognitie
Deze zeven elementen komen in elke Harleon training voor. De zeven elementen worden verwerkt in de vaste trainingsopbouw: Warming up, kern, cooling down en afsluiting.
Onderscheid tussen Harleon Parkinson Workout en Parkinson boksen
Parkinson Boksen in Nederland is in 2014 ontstaan. In Amerika bestaat dit concept al vanaf 2006. Daar zijn inmiddels een paar 100 scholen met succes opgezet. Op dit moment zijn er zeven Parkinson boksscholen in Nederland.
Bij het traditionele Parkinson boksen is dat er vooral gewerkt wordt aan de bokstechnieken. De warming up bestaat uit een aantal core oefeningen, de kern bestaat uit boksen met een cooling down van 10 minuten.Binnen de Harleon Parkinson Workout wordt boksen als een vast onderdeel gebruikt. Boksen doet iets met zelfvertrouwen, het is uitdagend en je werkt aan je uithoudingsvermogen.Veel elementen uit de bokssport worden uitgevoerd, behalve het klassieke sparren met elkaar. Boksen binnen de Harleon Parkinson Workout is een non- contact onderdeel.
Het onderscheid tussen het traditionele Parkinson boksen en Harleon Parkinson Workout zit in de zeven elementen die naast de boks elementen zijn toegevoegd. De training is een combinatie geworden van verschillende sporten en disciplines en is helemaal afgestemd op de symptomen die horen bij de ziekte van Parkinson. Een ander onderscheid is het werken met buddy’s. Naast de hoofdtrainer is er per zes deelnemers één Harleon buddy aanwezig.De buddy ondersteunt de Parkinson sporter en ondersteunt de hoofdtrainer met trainingselementen.Daarnaast wordt binnen de Harleon Parkinson Workout nauw samengewerkt met professionals zodat resultaten meetbaar gemaakt kunnen worden.
Resultaten meten
We horen van veel deelnemers en professionals dat de Harleon trainingsmethode een positieve invloed heeft op de klachten die de ziekte van Parkinson met zich meebrengt.We willen dit graag goed in kaart brengen de Parkinson sporter kan zien waar de vooruitgang in zit en wij de training nog beter kunnen afstemmen op de klachten als we weten op welke vlakken we vooruitgang zien.Binnen de Harleon Parkinson Workout werken we nauw samen met een fysiotherapeut die is aangesloten bij Parkinsonnet en gespecialiseerd is in de ziekte van Parkinson.Na drie maanden zal door deze fysiotherapeut een test worden afgenomen. Deze test scoort op anticiperende houdingsveranderingen, reactieve houdingscontrole, sensorische oriëntatie en het looppatroon. Op deze manier kan er doormiddel van een starttest (nulmeting) en vervolgtesten worden gemeten of er verbeteringen zijn in balans, stabiliteit etc.De test wordt elke drie maanden herhaald zodat er bekeken kan worden of en op welke elementen er progressie wordt geboekt en wat er verder nodig is om de Parkinson sporter verder te helpen.
Certificeren
Om te zorgen dat de kwaliteit gewaarborgd blijft en de methodiek goed wordt uitgevoerd zal Harleon Parkinson Workout gaan werken met certificering.
Door samen te sporten, creëren weeen wij-gevoel
Toen ruim een half jaar geleden bij de vader van Leon Pijnenburg de ziekte van Parkinson werd gediagnosticeerd, vroeg hij zich wat hij voor hem kon doen. Zijn vader Harry (77) kon niet meer zelfstandig uit bed komen, had hulp nodig bij het opstaan uit een stoel en was tijdens een wandeling al een paar keer gevallen op straat. Als (kick)boksinstructeur wist Pijnenburg (56) dat bewegen goed is voor parkinsonpatiënten, waarop hij twee keer per week met zijn vader ging trainen. Dat werkte zo goed dat Pijnenburg besloot de eerste Parkinsonboksschool in Brabant te beginnen.
"Bij parkinsonpatiënten is de productie van dopamine en endorfine beperkt."
Hierdoor treedt een verstoring op in het doorgeven van signalen tussen de hersenen en de spieren. Mogelijke gevolgen zijn trillende handen en moeilijk lopen of praten. Alleen door medicijnen of intensief te bewegen kunnen die stofjes weer worden aangemaakt, aldus Pijnenburg.
Hij struinde het internet af en kwam een boksschool voor parkinsonpatiënten in Ede tegen. Zij verwezen hem naar een Amerikaanse onlinecursus tot instructeur parkinsonboksen. Volgens Pijnenburg, die zijn certificaat haalde, zijn er vier of vijf vergelijkbare initiatieven in Nederland.
Met zijn vader begon hij bij de basis. Een heel klein stukje joggen en rug- en buikspieroefeningen. Toen dat goed ging pakte hij de bokshandschoenen erbij.
"Je moet kleine stapjes zetten. Geduld is een pre”
Pijnenburg is van mening dat boksen zo goed werkt omdat zowel de coördinatie, flexibiliteit, snelheid en de balans wordt getraind. Het verschil met een gewone bokstraining is dat de parkinsonpatiënten niet sparren met elkaar. Alles wordt op pats en bokszakken gedaan. Ook de techniek staat niet voorop. Het gaat vooral om het opdoen van vertrouwen en beheersen van het evenwicht terwijl slagen worden gemaakt. Bij de trainingen zijn naast Pijnenburg zes vrijwilligers ter ondersteuning aanwezig.
Pijnenburg keek twee dagen mee bij de parkinsonboksschool in Ede. Vooral het plezier en de lach op de gezichten van de deelnemers viel hem op.
"Veel parkinsonpatiënten hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan. Door samen te sporten, creëren we een wij-gevoel. Plezier is een van de belangrijkste dingen tijdens de training.” In aanloop naar zijn eerste les postte hij meerdere berichten op sociale media. De reacties waren naar eigen zeggen overweldigend.
"Ik heb verzoeken uit het hele land gekregen. Maar daar kan ik nu niet aan voldoen.
Ik wil eerst kijken hoe het hier gaat lopen. Het zou mooi zijn als meer van dit soort initiatieven van de grond komen in Nederland.” Hij verwacht bij zijn eerste les ongeveer 25 deelnemers.
Hoewel Parkinson mensen op verschillende manieren treft, blijkt de ziekte vijf verschillende stadia te hebben. Pijnenburg denkt dat patiënten in de fase één tot en met drie actief kunnen meedoen aan de lessen. Vanaf fase vier is het moeilijker omdat de ziekte dan ernstigere symptomen begint aan te nemen (wandelen gaat nog maar net).
Pijnenburg benadrukt: "Het is niet zo dat je door deze training geneest, maar uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat het de ziekte wel vertraagd.”
Als voorbeeld noemt hij zijn vader. Hij kan weer zelfstandig opstaan uit zijn stoel, gaat weer wandelen met zijn vrouw en durft weer auto te rijden. "Natuurlijk heeft hij ook nog moeilijke momenten. Maar als we aan het trainen zijn is de pijn voor even weg.”
Klik hier voor het artikel in het Brabants DagbladSportroosterBoxing Boldy
10:00 - 11:15 | Harleon we Fight Parkinson | Leon |
11:30 - 12:45 | Harleon we Fight Parkinson | Leon |
19:00 - 20:00 | Kickboks Fit (zonder fysiek contact) | Melanie |
20:00 - 21:00 | Boksen | Leon |
11:00 - 12:15 | NAH Boksen | Leon |
19:30 - 20:30 | Kickboksen en boksen | Leon |
10:00 - 11:15 | Harleon we Fight Parkinson | Leon |
11:30 - 12:45 | Harleon we Fight Parkinson | Leon |
19:00 - 20:00 | Punch Eleven (zonder fysiek contact) / Bokszak | Leon |
11:00 - 12:15 | Harleon we Fight Parkinson | Leon |
18:45 - 19:45 | Kickboksen jeugd | Leon, Melanie, Wendy |
19:45 - 20:45 | Kickboksen | Leon |
Geen activiteiten |
Stel je doel en start nu
Boxing Boldy is er voor iedereen vanaf 12 jaar. Het maakt niet uit of je jong, oud, dik of dun bent en of je sportief bent of nog geen conditie hebt. Alle oefeningen worden op beginnend, gevorderd en vergevorderd niveau gebracht, zodat ze voor iedereen uitvoerbaar zijn.
Klik op onderstaande knop voor meer informatie en JOIN US!